Hotel bij de Zaanse Schans

Wijdewormer, Zuiderweg 72

Project omschrijving

Wijdewormer – ‘Hotel Kalverschans’ is de naam van de accommodatie die JH Bakker Bouwprojecten uit Zaandam gaat vestigen vlakbij snelweg A7, op de plek aan de Zuiderweg waar nu Manege Kalverhoek is.

‘Kalverschans’ verwijst naar de gelijknamige schans die ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog in Zaandam werd opgeworpen tegen de Spanjaarden. Het terrein van de huidige manege zal volgens Jan Hein Bakker worden ontsloten ‘direct van de Leeghwaterweg’. Bij het hotel moeten tweehonderd parkeerplaatsen komen, met tientallen vakken voor touringcars.

Het ontwerp van Architektenburo Cornelis de Jong uit Middenbeemster gaat uit van ‘Zaans-Waterlandse architectuur’. Bakker haakt met zijn plan in op het streven van provincie en gemeente Zaanstad om toerisme te versterken. Leo van der Hoeven van Manege Kalverhoek bevestigt het plan en is ‘in principe’ bereid te verhuizen.

‘Kalverschans’ op super-A-locatie

Manege Kalverhoek bereid te verhuizen voor hotel van JH Bakker Bouwprojecten

Wijdewormer – Honderdvijftig kamers met conferentiezalen en restaurant. Dat is de opzet voor Hotel Kalverschans van ontwikkelaar Jan Hein Bakker, onlangs tevens eigenaar geworden van het monumentale sportfondsenbad ‘Zaanland’ in Zaandam. Bakker onderstreept dat de locatie bij de A7 ‘een unieke mogelijkheid’ biedt voor zogeheten verblijftoerisme. Het ligt dichtbij toeristische attracties in de Zaanstreek, zoals de Zaanse Schans, maar ook in Waterland (erfgoed de Beemster, Volendam). Ook Hoorn, Enkhuizen en Amsterdam zijn via de snelweg makkelijk te bereiken.

Het Hilversumse hoteladviesbureau Horwath oordeelde dat het plan goed haalbaar is. Zo is de locatie ook een goed afspreekpunt voor zakenmensen, en handig om in geval van files tijdelijk uit te wijken en in het hotel de tijd zinvol door te brengen. Bakker: “En je zit bij de natuur, zonder een deel daarvan in beslag te nemen. Je zou het een super-A-locatie kunnen noemen.” Eigenaar Leo van der Hoeven van de ongeveer dertig jaar oude Manege Kalverhoek aan de Zuiderweg in Wijdewormer tekende een intentieovereenkomst met Bakker. “Het is voor ons interessant omdat we willen vernieuwen, ook om beter aan de moderne eisen te kunnen voldoen. Zoals een andere stalindeling. Nu zijn de stallen niet aaneengesloten, alles in één lijn is een stuk minder arbeidsintensief. Bovendien zitten we niet per se aan de huidige locatie vastgebakken: er zijn in de buurt of elders in de polder andere plekken. En we willen in de toekomst uitbreiden, méér trainingpaarden en fokken.” Naast Van der Hoeven, zijn vrouw Marianne en een medewerker willen straks ook de twee zoons Roy (23) en Jimmy (21) het bedrijf in. “Dat zijn dan vijf mensen die er hun brood mee verdienen.” De manege geeft privéles en biedt onderdak aan zo’n 130 paarden: negentig zorgpaarden van particulieren en daarnaast eigen paarden.

Map

Contactagent


Andere projecten

Te huur
Price on request

Wonen in een jaren ’30 monument?

Mauvestraat 182, JM
  • Opervlakte:
    59 m2
Te huur
Price on request

Vergaderen per uur

Kwadijk, Stationsweg 63, 1471 CM
  • Opervlakte:
    35 m2
Te huur
Price on request

Werken in een jaren 30 monument

Zaandam, Mauvestraat, 1506 JM