De Zaanse Bouw Maatschappij en de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij ontwikkelen zich voorspoedig. Er worden projecten gerealiseerd in de Amsterdamse binnenstad zoals aan de Herengracht en de Reguliersgracht en op het terrein van de Marinekazerne aan de Kattenburgerstraat, maar ook aan de oevers van de Zaan worden Zaanoeverprojecten gerealiseerd.
Bij deze binnenstedelijke ontwikkelingen is het ook van belang verder te kijken dan alleen naar de ontwikkeling van 1 gebouw. Om een project te laten slagen is ook de ontwikkeling van het omliggende gebied steeds belangrijker geworden. Natuurlijk moet je rekening houden met omgeving, natuur en milieu, maar ook het gebruik, de economische en de maatschappelijke aspecten moeten duurzaam zijn. Onze ervaring leert dat meerdere complementaire functies in een gebied grote duurzaamheid met zich meebrengen. Dat is merkbaar bij projecten als de Westzijde te Zaandam met wonen, werken en winkelruimte en bij het project gare du Nord te Kwadijk met wonen en werken met koop en huur en restauratie en nieuwbouw als complementaire disciplines die het project duurzaam maken.
De rol van projectontwikkelaar wordt steeds complexer en veeleisender. En kan eigenlijk niet afhankelijk zijn van een wens naar bouwvolume.
In 2007 worden de aandelen van ZBM en ZOM verkocht. Jan Hein Bakker ontwikkelt monumentale en binnenstedelijke herbestemmingsprojecten met JH Bakker Bouwprojecten BV, als onderdeel van de historie van de Jan Bakker Bouwgroep. De projecten die dan onderhanden zijn zijn: Noorderkerk Groningen, Klooster in Durbuy, Hotel Kalverschans, Station Gare du Nord, Achterdijk Purmerend, Sportfondsenbad Zaandam, het Theehuis van Monet te Zaandam.