Kaaspakhuizen

EdamKaaspakhuizen

Eigendom omschrijving


Herontwikkeling van 2 monumentale kaaspakhuizen tot 8 grachtenhuizen te Edam


Het project omvat de verbouwing van het rijksmonument De Stad Rotterdam aan de Nieuwe Haven en het beeldbepalende pand De Eendracht aan de Voorhaven in Edam.

Na verschillende studies naar appartementen en andere vormen van wonen, bleek uiteindelijk het verticaal splitsen in eengezinswoningen naast elkaar de beste optie om de optimale grondopbrengst te bereiken met zo min mogelijk technisch moeilijke ingrepen.

De verdiepingshoogte voldeed bij lange niet aan de huidige normen, maar kon binnen de eengezinswoningen door het aanbrengen van vides worden gecompenseerd. Het aanbrengen van woningscheidende vloerpakketten aan onder- en bovenzijde was voor een appartementenontwikkeling praktisch onmogelijk.

Zowel aan het rijksmonument als het beeldbepalende pand zijn wijzigingen aan de gevel aangebracht om tot een goede woonkwaliteit te komen met voldoende licht, lucht en ruimte. Bij De Stad Rotterdam is een nieuwe fundering aangebracht met stalen buispalen, bij De Eendracht kon de fundering worden hergebruikt. Het ontwerp is van FKG architecten aan de Zaan.

Map